MEDDELANDE

Av den Internationella människorättsorganisationen i Uzbekistan

 

19 november 2011

”Staten förvandlas till ett gäng av rövarna när det saknas rättvisa och rättsskipning”

Augustin (Aureliy)

 

Den 16 november 2011 kom hem Ozoda Yakubova från en resa till Jaslyk, där i fängelse nr. UYA 64/71 sitter hennes man, MR-aktivist Azam Farmonov. Själva besöket på sin man och allt vad som hon hört av honom och sett med egna ögon var en oerhört tyngd börda för henne att bära de på sina axlar.

 

Enligt Azam var han misshandlat hård den 15 augusti, direkt efteråt när Ozoda åkte därifrån efter besök på sin man. Misshandel utfördes av poliskapten Shavkat Vaysniyazov som är vice chef och operativ ansvarig på fängelse. Under exekution befann sig där även Habib Abdullaev, en av de operativa medarbetarna i fängelse.

 

Shavkat Vaysniyazov misshandlade Azam ursinnigt, rasande, sparkade på hans mage, på ryggen, på benen, tog strypgrepp på honom, med särskild utvalda, värsta svordomar och fulaste ord. Sedan ställde han ett krav till Azam att han ska skriva och erkänna att han och hans svärfar är Europas och han är folkets fiende (Azams svärfar heter Talib Yakubov f.d. ordförande av den Internationella människorättsorganisationen i Uzbekistan och idag han är pensionär och bor i exil Angers, Frankrike).

 

Azam Farmonov vägrade skriva det vad som krävs. Det orsakade till att Shavkat Vaysniyazov blev rasande och han återupptog misshandeln på honom. Kapten skrek bl.a. att ”Din död i mina händer, jag har order att mörda dig, jag kommer att göra så att din fru och dina barn också hamnar i fängelse. Härifrån åker du bara som en död man. Om du vägrar att skriva vad som krävs då sätter jag på dina händer klovar och sedan hänger du på dina armar på taket och du ska ruttna i en sådan läge i fängelse som folkets fiende”. Farmonov orkade inte stå emot all misshandel och till slut var tvungen skriva det vad vill ha Shavkat Vaysniyazov.

 

När fick han vad han ville ha då plötsligt slängde fram ett erkännande: ”Jag fick detta uppdrag av högre chefer att du ska skriva detta, de trycker mig, driver med mig med fula ord. Azam frågade :”Erkänner du som en man hur, på vilket sätt fick detta brev av mig?”. Shavkat Vaysniyazov svarade:”Jag erkänner”.

 

Azam Farmonov har bett den nya chefen på anstalten Botir Abdullaevich Kenjaev att ge honom en audition men chefen vägrade ta emot honom och gjorde ett brott mot rätten om confidentiality.

 

I juli träffade Azam en chef som heter Erkin Bobokulov som var ansvarig på avdelningen som jobbar mot terrorism på Huvudkontoret som styr landets alla fängelser. Under samtalet närvarande var även Shavkat Vaysniyazov.

Under samtalet framförde Azam sin rätt att träffa fängelsechefen och andra ansvariga på anstalten.

Bobokulov svarade med nedsättande ton: ”Vill du ha rättigheter? När är det ditt nästa möte? Vem kommer till möte? Vilka försvarade du förut”

  

 

Azam svarade bara för det sista frågan: ”Du har stora möjligheter och resurser, försöka använda de för att reda på vilka jag har försvarat”.

 

Bobokulov ställde en ettrig fråga: ”Varför du kan inte försvara dig själv nu?”

Azam svarade med: ”Ge mig papper och penna och jag ska framföra mina krav för mitt eget försvar”. А.Фармонов ответил: «Дайте мне ручку и бумагу, если вам это позволено, я и напишу свое требование в свою защиту». Bobokulov ställde nästa fråga:” Har du någonting att säga mer?” och Azam svarade med att:” Jag kan tala om många saker. Om du lust att lyssna på mig förstås”. Men Bobokulov vill inte lyssna mer på honom.

 

Den 15 augusti, efter tortyr, försökte Shavkat Vaysniyazov att lägga skulden på Bobokulov, det var liksom han som ställde krav att tortera Azam.

 

 

I dag förflyttas alla fångar som fick en bestraffning att sitta ett straffhäkte till ett plats som är utsedd bara för fångar som har en livstidsdom på sig. Där sitter fångar som fick bestraffning på en enskilt häkte, ensam, med handklovarna på händerna och utan några som helst rättigheter: de har inte rätten till en promenad på uteplats; de får ej att borsta tänderna; får ej använda tvål; de har ej tillgång till tyapapper. De som vägrar att äta(hungerstrejkar) då tvingas de att ta i sig mat genom tvångsmatning via en slang.

 

 

Ozoda Yakubova berättar också att hennes man har anlitat till säkerhetspolisen men de har vägrat att träffa och lyssna på honom. Uppenbarligen vet de att Azam utsatts för tortyr och vill inte inblanda sig i denna fråga om psykiska och fysiska tortyr mot Azam Farmonov

Han berättade till sin fru att han var tvungen skriva en förklaringsbrev och det var inte första gången utan de tvingade honom göra liknande  2-3 gånger förut.

 

Vad det var som Shavkat Vaysniyazov krävde av Azam att han ska skriva på en förklaringsbrev?

Enligt rykte som spred sig bland fångar på landets fängelser, inte länge sedan deltog den uzbekiska regeringsdelegation på en internationell konferens (troligen menar man en konferens, organiserad av OSCE/ODIHR som var under september-oktober 2011),där en av de har lagt fram en Rapport om mänskliga rättigheter i landet.

Det finns information att i denna Rapport finns de ”erkännande” av fångar/mr-aktivister som har själva skrivit om läget i fängelse, att allting är bra där var de sitter, att ingen utsätts för misshandel eller kränkning, maten är bra och hälsovård fungerar också bra.

I slutet på denna Rapport uzbekiska regeringen anklagar människorättsorganisationer som sprider falska informationer om brott mot mänskliga rättigheter.

 

 

Enligt Ozoda Yakubova Azam har berättat till henne att innan hennes ankomst till möte (det var mitten av augusti) tre dagar i streck försökte de i fängelse att skriva ett förklaringsbrev om att han klagar på ingenting, att allting är bra och livet i fängelse duger för honom.

Men Azam vägrade skriva ett sådant brev. Den 14 augusti Ozoda åkte hem därifrån. Direkt efteråt, när Azams fru åkte iväg, den 15 augusti Shavkat Vaysniyazov ordnade en exekution mot Azam Farmonov. Efter denna tortyr fick Azam 20 tal stora knöl på hela kroppen, på benen, på armarna som kallas hypoderm (underhuds skörtlar).

 

 

Jag ber Amnesty International, Internationella Röda Korset och Röda Halvmåne, Human Rights Watch, OSSE, EU, USA:s State Departamentet att ta speciell hänsyn till läget om mänskliga rättigheter i Uzbekistan och särskild uppmärksamma politiska fångar i Uzbekistan, på den allra viktigaste frågan som tortyr som fortsätter med samma stor skala och systematisk som har konstaterats 6 år sedan av UN:s Speciell sändebud Theo van Boven (Statement by Theo van Boven, former United Nations Special Rapporteur on Torture ).
Exempel på hur Azam Farmonov, en samvetsfånge torteras i landets värsta fängelse Jaslyk är inte ett undantags fall. Det händer varje dag på alla fängelser och häkten över hela Uzbekistan men bara få människor som Ozoda och Azam vågar prata om detta eftersom varje gång misshandlas den eller de personer som avslöjar regimens brott mot mänskliga rättigheter.  

 

 

Med vänliga hälsningar

Hazratkul Khudojberdi

Ordförande av den Internationella människorättsorganisationen i Uzbekistan, ihrsu.org

E-mail:  saturnus04@yahoo.se , Tfn:011 183403, Mobil: 073 0645370